HTML

Kiwik és kenguruk

Utazás Ausztrália és Új-Zéland tájain 3 hónapon át.

Friss topikok

  • Bushman: @BergO: Háhááá, megkésve bár, de törve nem kommentel a magyar :-) Igen, az a kis kalandtúra emléke... (2010.06.28. 20:21) Sydney, Melbourne
  • Bushman: @krikounette: Ja, bocs. Nem etettünk krokit. Kengurut viszont igen, az kicsit barátságosabbnak tűn... (2010.05.02. 02:01) Gold Coast, Brisbane
  • bopet: Irigykedem csak..... (főleg a Top Gear miatt. :D) (2010.04.22. 00:05) Délnyugat és északkelet
  • Bushman: @krikounette: igen, az király volt, de legalább nem láttuk a szakadékot a sötétben :-) Itt a bánya... (2010.04.20. 03:17) Az arany bűvöletében
  • Bushman: @krikounette: ha esetleg felker minket a Nat Geo vagy a Travel Channel, nagyon szivesen vallaljuk ... (2010.04.07. 04:38) Szurdokok, bányák, halak

Linkblog

Sydney, Melbourne

2010.05.02. 16:21 Bushman

3 hónapos körútunk végére értünk, utolsó napjainkat a 2 legizgalmasabb városban töltöttük: Sydney-ben és Melbourne-ben. A 2 város amúgy nagy versenytárs, de erősen különböznek egymástól. Sydney modernebb, mozgalmasabb, rengeteg felhőkarcolóval, a legendás operaházzal és a szintén jelképpé vált híddal (Sydney Harbour Bridge). Melbourne jóval európaibb, elegánsabb, sok szép viktoriánus épülettel (persze azért felhőkarcolók is jócskán akadnak), hihetetlen kiterjedt villamoshálózattal, rengeteg színházzal és sok jó múzeummal. Egyéb különbség, hogy míg Sydney a denevérek városa, addig Melbourne-ben az oposszumok vannak többségben. Sydney belvárosában ezrével lógnak a bőregerek a fákon, szürkületkor pedig kirajzanak. Fridáék mesélték, hogy egyszer a 20. emelet környékén laktak és pont abban magasságban köröztek a denevérek, úgyhogy minden este repülő show volt. Melbourne-ben este hazafelé menet volt olyan oposszum, ami jódarabig követett minket egy kis étel reményében. A többiek csak a fákról néztek lefelé, vagy épp harcot vívtak a saját területükért.

Mindkét város persze nagy olvasztótégely, rengeteg távolkeleti ember él és dolgozik itt, főleg kínaiak, vietnámiak, koreaiak és japánok. Melbourne a kulináris központ, sokezer étterem közül lehet választani, utolsó napra egy jó kis mexikói helyet néztünk ki. Persze azért Sydney-ben is van választék, Fridáék egy jó kis étterembe vittek minket a hippy városrészben. Sydney-ben természetesen nem hagyhattuk ki az operaházat és a mellette lévő hidat. Részt vettünk egy, az operaházat bemutató túrán is, még a nemzeti balett próbájára is beleshettünk. Amúgy nem annyira köztudott, de az operaház tulajdonképp egy hatalmas előadó központ, 3 kisebb színházteremmel és egy több ezres koncertteremmel. A tervezője egy dán építész volt és a kikötőben hajózó vitorlások adtak ihletet a munkájához. A korát jelentősen meghaladó alkotás, aminek a kivitelezése rengeteg akadályba ütközött és a végén politikai nyomásra le is mondott. 2 éve halt meg és sosem látta a művét teljesen felépülve, mert nem tért vissza Ausztráliába. Halála előtt még azért újra tervezett belsőépítészeti dolgokat az operaház felkérésére és jelenleg fia és lánya vette át munkáját.

Ami a hidat illeti, a mászást több okból is kihagytuk. (Fel lehet ugyanis mászni a híd tetejére, persze vezetett túra keretében biztonsági felszereléssel.) Először is, több mint 200 dollárba kerül, 3 óra és fényképezőt nem lehet felvinni, mert minden táskát és értéket le kell adni előtte. Mi inkább a híd déli pillérére másztunk, amiben múzeum van berendezve, és hasonlóan pazar a kilátás róla. Ráadásul csak 9 dollárba kerül! Fellifteztünk a déli félteke legmagasabb  tornyába is, a kilátás pazar.

Melbourne életében a folyó központibb szerepet játszik mint Sydney-ben, itt jó sok híd van, viszont elég kicsi a folyó, úgyhogy nagy hajók nincsenek. A tengerpart azonban nincs messze, úgyhogy aki vitorlázásra vágyik, annak nem kell messze mennie, 10 perc alatt már ott is voltunk a villamossal. Mindkét városban hatalmas, gyönyörű botanikus kert található, de közparkokból is szép számmal akad. Sydney-ben a tenger sokkal fontosabb, a városi közlekedés szerves részét képezik a kompok. Sok elővárosba és strandra ez a leggyorsabb és egyben leglátványosabb közlekedési mód. Sőt, még vízi taxi is van, pont olyan sárga mint a szárazföldi megfelelője. Mi is ilyennel érkeztünk az operaházhoz, vörös szőnyeg azonban nem várt minket.

Holnap este indulunk Dohába, ott szállunk majd át a Londonba tartó gépre. Reméljük otthon már kezd nyáriasra fordulni az idő, itt ugyanis már inkább őszies a hangulat, szerencsére legalább nem esik. Kedd éjfélkor, 33 óra utazás után „frissen kipihenve” már Pesten leszünk, addig is élvezzétek az utolsó képeinket! Ha lesz időnk, akkor csinálunk majd egy külön panorámaképekből álló albumot is.

Köszönjünk hűséges olvasóinknak és kommentelőinknek (ATS, Beneda, Simulacrum, Szálarcos, Krikounette...) a kitartó figyelmet!

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwikeskenguruk.blog.hu/api/trackback/id/tr741968891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simulacrum 2010.05.02. 22:55:13

Melegnek már meleg van itthon, de némi eső azért bejátszik.
Nagyon jó utat kívánok hazafelé!

krikounette (törölt) 2010.05.03. 08:46:34

Jók a képek! Az egyiken felfedeztem egy Allianz - jelet :) Meg az is jó, amikor a vonat jön ki az épületből.
Hippi városrész, vicces. Fridáék mit dolgoznak most kint?
A kommentelők között lesz ugye nyereménysorsolás? ;) Jó utat hazafelé.

Réééka 2010.05.03. 11:01:52

Frida a beszerzési részlegen van (purchasing) egy nagy bányászati gépeket gyártó vállalatnál. Megkapták az állampolgárságot, volt ünnepélyes eskületétel, vizsga stb. Most nagyon boldogok :-)

A vonat amúgy egy monorail (egy sínen közlekedik a magasban) ami körbemegy az új kikötői negyedben. Nagyon jópofa, de mi nem próbáltuk, mert gyalog jártunk mindenhova (kivéve a vízitaxit).

András üzeni, hogy megmaradt 20 centünk, azt majd kisorsoljuk. Nagyon aranyos, egy kacsacsőrű emlős van rajta ;-) És a Gergőt kizártuk a játékból, túl sok pénze van!

Simulacrum 2010.05.04. 14:59:48

Irigylem azt a Gergőt, jó lehet neki.

Szálarcos 2010.05.12. 23:39:55

Hu ismet nem semmi a kepgyujtemeny!
Egy kerdes, nem cartatok magatokat ossze amikor hatulrol kozelitett meg benneteket az a kikotoi magasvasut? :-) Az ember azt sem tudja hol van, mi jon fele, honnan...
Meg egy kerdes, sikerult egyben hazaerkezni? Na megegy: ha az egesz utazas kozul egyetlen helyet, esemenyt ismetelhetneket meg es lenne ra mondjuk egy hetetek (tudom h abszurd a felvetes...) akkor mi lenne az? erdekel nagyon!!
En is mint mindenki csak gratulalni tudok a sok elmenyhez es a megtobb mosolyhoz a kepeken, ezek mar mind megmaradnak nektek.

Bushman 2010.05.13. 09:49:16

@Szálarcos: Na, már azt hittük meghaltál, vagy valami még rosszabb történt veled!
Hogy röviden válaszoljak: nem, igen, Rotorua (NZ).

Ha lesz időm akkor összerakom a panorámaképeket, remélem jövő héten meg tudom csinálni. Mi a pálya D-ban, póker pörög?

Szálarcos 2010.05.18. 23:30:14

@Bushman: Koszi a valaszokat es az aggodast!
Nem haltam me'g meg, bar lehet h kivulrol neha mashogy tunik ;-) Otthon voltam egy kicsit es bevallom, hogy meg 1-2 beszamolot a vegefelol nem tanulmanyoztam at meg mindig...

Jol van, akkor Rotoruaba menjetek meg el egyszer az eletben, legalabb egy hetre.
D-ban most jon a joido, Europa irigykedik mert senki nem tud idejonni erre a faca helyre joidoben a hamu miatt. Poker megy hala a jo Jehovanak, remelem Pest-helyen is van kikkel apolni a hagyomanyokat! Jobb otthon amugy mint elotte gondoltatok volna? Jottok meg D-ba valaha?
Barmi lesz is, jo szelet!

Bushman 2010.05.19. 10:35:58

@Szálarcos: Az még hagyján, hogy oda nem lehet menni a hamu miatt, de kérdés, hogy Marcsiék hogy fognak hazajönni a saját esküvőjükre! Remélem nem nekünk kell kimennünk :-o

Itthon most jó, D-ba valószínűleg megyünk még, de nem hiszem, hogy idén. Bár lehet, hogy most kéne ha ott tényleg jó az idő, mert itt tipikus d-i fos idő van már egy hete.

BergO 2010.06.28. 18:53:14

nagyonn jók a fotók..
szinte hallom ahogy a tag nyeszeteli a biztonsági őveket :D

Bushman 2010.06.28. 20:21:37

@BergO: Háhááá, megkésve bár, de törve nem kommentel a magyar :-)
Igen, az a kis kalandtúra emlékezetes lesz, kár, hogy a biztonsági övet nem kértük el emlékbe...
Veled mi a pálya, még mindig Londonban tolod?
süti beállítások módosítása